stare odmiany
Hortensja (Królowa Hortensja)

Hortensja (Królowa Hortensja) – francuska odmiana typu czerechy, bardzo rzadko spotykana w starych sadach. Posiada duże (około 7 g), lekko wydłużone, żółtawe owoce z rozległym, pomarańczowoczerwonym rumieńcem, o miękkim, kremowożółtym, soczystym, bardzo smacznym miąższu i bezbarwnym soku. Pestka owoców duża, wydłużona, dobrze odchodząca od miąższu. Szypułka cienka, o długości 35–45 mm. Owoce dojrzewają w pierwszych dniach lipca, ale bez szkody dla smaku mogą być zerwane później (blisko tydzień w stosunku do zalecanego terminu zbioru). Nadają się do bezpośredniego spożycia i na kompoty. Drzewa rosną dosyć silnie. Tworzą prawie kuliste, niezbyt mocno zagęszczone korony z lekko przewieszającymi się pędami. Zaczynają owocować stosunkowo późno, zawiązując na dwuletnich i starszych pędach niezbyt dużo owoców. Na mróz są dość wytrzymałe, na drobną plamistość liści drzew pestkowych – mało podatne.