stare odmiany
Montmorency

Montmorency – amerykańska odmiana o niewielkich (4,5–5,0 g), kulistych lekko spłaszczonych, jasnoczerwonych i nieco błyszczących owocach. Miąższ owoców kremowobiały, miękki, bardzo soczysty, słodkokwaskowaty i smaczny, o bezbarwnym soku (szklanka). Pestka mała, sercowata. Szypułka średniej grubości, o długości 30–35 mm. Owoce nadają się do zbioru pod koniec pierwszej dekady lipca, ale bez szkody dla smaku mogą wisieć na drzewie blisko tydzień dłużej. Przydatne są do mrożenia i bezpośredniego spożycia. Można przeznaczyć je na kompoty. Drzewa rosną silnie. Tworzą kuliste, niezbyt mocno zagęszczone korony o dość sztywnych, wzniesionych pędach, łatwo pokrywających się krótkopędami. Wcześnie rozpoczynają owocowanie, corocznie dając obfite plony. Na mróz są wytrzymałe, na drobną plamistość liści drzew pestkowych – mało podatne. Dobrze znoszą wiosenne przymrozki.